• Bio zdravlje
    imunitet, snaga, vitalnost

Zeleni sok od ječma

Zeleni sok od ječma

Hrana koja leči!

“Neka vaša hrana bude lek, i neka vaši lekovi budu hrana.” - Hipokrat

U današnje vreme kada je tržište preplavljeno raznim lekovima i kada zbog ubrzanog tempa i loših navika gubimo zdravlje, zaboravljamo jednu važnu činjenicu, a to je da hrana predstavlja lek i da sve što nam je potrebno možemo naći u prirodi i izlečiti se na zdrav način i bez skupih lekova koji u danjašnje vreme sve manje imaju pozitivan efekat. Prirodni lekovi su uvek bolji i efikasniji i nalaze se u biljkama. Jedna od tih biljaka je ječam. Još od davnina ječam važi za hranu koja daje najviše snage i vitalnosti, zato i ne čudi podatak da su je davno koristili gladijatori kako bi povećali svoju snagu i kondiciju. Ječam je „žitarica najbogatija hranljivim materijama“.

Šta je zeleni sok od ječma

Zeleni sok od ječma dobija se od organki uzgajanog ječma. Nastaje presovanjem klica i mladih izdanaka jer sadrži vlakna koji ljudsko organizam ne može da svari. Sok od ječma bogat je vitaminima, mineralima, aminokiselinama, enzimima i hlorofilom.

Japanski naučnik i farmaceut Dr.Yosihide Hagiwara, koji je dobio brojne nagrade i priznanja, proveo je dvadeset godina tragajući za najzdravijom namirnicom i izjavio je da je to ječam i istako je da zeleni sok od ječma ima veliko lekovito dejstvo na ljudski organizam. Rezultat trinaestogodisnjeg istraživanja Dr.Yosihide Hagiwara na planu ljudske ishrane otkrio je da zeleni sok od ječma ima efikasnost za lečenje bolesti i za očuvanje zdravlja.

ječam

Kako se koristi sok od ječma

Zbog svojih korisnih sastojaka, sok od ječma se prodaje u zamrznutom stanju u obliku kockica leda. Za pripremu soka potrebno je otopiti kockicu u vodi. Pri tome moramo voditi računa da to ne bude voda iz gradskog vodovoda jer ta voda u sebi sadrži hlor, već moramo koristiti mineralnu negaziranu vodu ili destilovanu vodu za piće. Za otapanje jedne kockice potrebno je 50 ml vode. Uz stalno mešanje, zaleđena kockica soka otopiće se za minut ali moramo voditi računa da kašika kojom mešamo bude drvena ili plastična, nikako ne bi trebali koristiti metalnu kašiku. Odmrznuti sok treba što pre popiti kako ne bi izgubio svoje korisne sastojke.

Ukoliko vam je odleđeni sok suviše hladan, možete ga zagrejati pridrržavajući se sledećeg uputrstva: odmrznuti sok u čaši staviti u posudu koja se napuni sa mlakom vodom, ne toplijom od temperature tela, što znači do 40 C°. Uz neprestano mešanje sok će se zagrejati.

Nuspojave pri upotrebi soka

Sok od ječma je potpuno prirodan sok, ne sadži nikakve dodatke, šećer ni konzervans. Nisu poznate nikakve nuspojave prilikom korišćenja soka. Jedino se u prva 3-4 dana može javiti ređa stolica kao rezultat čišćenja probavnog trakta i želudca od toksina.

Očekivani rezultati upotrebe soka

Prvi znaci poboljšanja vidljivi su nakon 3-4 dana od početka konzumiranja soka, najpre počinje da se smiruje nervni sistem, dok nakon 9-10 dana dolazi do jačanja imuniteta.

Ko ne može da koristi zeleni sok od ječma

Osobe koje su osetljive na bilo koji organski sastojak zelenog soka od ječma ne bi trebale da koriste sok.

Takođe, i bolesnici koji imaju preaktivan imuni sistem ne bi trebali koristiti sok bez predhode konsultacije sa lekarom.

Sastav zelenog soka od ječma

Zeleni sok od ječma bogat je vitaminima, mineralima, aminokiselinama, hlorofilom i enzimima. Sadrži sl. vitamine:

  • Vitamin E
  • Vitamin C koji „predstavlja odbranu od karcinogenih materija“
  • Vitamin H
  • Vitamine B grupe ( B1, B2, B6 )

Hlorofil predstavlja jedan od osnovnih sastojaka ječma. On regeneriše, čisti, detoksikuje, štiti od štetenih materija iz okoline i štiti od kancerogenih materija. Hlorofil po svojoj molekulskoj strukturi sličan je hemoglobinu koji snabdeva organizam kiseonikom i zato se i naziva tečnim kiseonikom s obzirom da ima sposobnost da regeneriše krv.

„Ćelije raka su anaerobne(ne udišu kiseonik) i ne mogu preživeti u prisustvu visokih koncentracija kiseonika“ Dr. Otto Heinrich Warburg (Nobelova nagrada 1931).

Sok sadrži esencijalne hranljive materije, pomaže jačanju imuniteta i može se koristiti kao dopuna u lekarskoj terapiji. Koristan je za regulisanje krvnog pritiska, smanjuje povišeni holesterol, povećava vitalnost spermatozoida, pomaže kod anemije i sličnih problema.

Zeleni sok od ječma sadrži veliki broj enzima i belančevina koji se brzo razgrađuju pa se ne može držati na sobnoj temperaturi. Kako ne bi izgubio svoja lekovita svojstva sok se mora zamrzavati i čuvati duboko zamrznut.

Čuvanje i skladištenje

Sok se nalazi u smrznutom stanju kako bi zadržao sve korisne sastojke. Čuva se u zamrzivaču na -18C. Ukoliko se kockica odmrzne ne sme se ponovo zamrzavati.

simbol žita

Preuzimanje se vrši sa ručnim frižiderom.

Developed by new web